Chcete si vychutnat horký čaj, ale bojíte se, že vám zuby zčernají? Tento strach je úplně přirozený. Mnoho lidí si po bělení zubů koupí novou kartu, ale za pár týdnů zjistí, že bílý odstín zmizel - a vina je často v čaji. Ne všechny druhy čaje však barví zuby stejně. Některé jsou téměř bezpečné, i když je pijete denně. Víte, které?
Barvení zubů není výsledek nějakého zlého kouzla. Je to chemie. Čaje obsahují tanniny - přírodní látky, které se vážou na zubní sklovinu. Tyto látky jsou v čaji jako barvivo. Černý čaj má jich nejvíc, proto je tak častým pacholíkem bílých zubů. Tanniny se navíc spojují s plakem a zbytky jídla, což vytváří tmavé skvrny. Čím déle čaj zůstává v ústech, tím větší je riziko. A když máte zuby právě po bělení, jsou zatím více pórovité a citlivější na barviva.
Černý čaj je nejhorší volbou pro ty, kdo chtějí zachovat bílé zuby. Obsahuje až 10x více tanninů než zelený čaj. Studie z Journal of the American Dental Association ukázaly, že lidé, kteří pijí dva šálky černého čaje denně, mají o 60 % vyšší pravděpodobnost výrazného ztmavení zubů za rok. A to i když si zuby pravidelně čistí. Barva se neobjeví hned - postupně, jako špatná návyková závislost. První týden: nic. Druhý měsíc: lehký žlutý nádech. Za rok: zuby vypadají jako starý slonovinový klíč.
Zelený čaj má mnohem méně tanninů než černý. Obsahuje také katechiny, které dokonce mohou pomoci zpomalit růst bakterií v ústech. Ale není bezpečný. Pokud ho pijete silný, horký a často, stále může způsobit lehké ztmavení. Pokud máte zuby právě po bělení, doporučuji ho pít jen chladný a s minimem cukru. A vždy po něm vypijte vodu - to pomůže opláchnout tanniny předtím, než se přilepí k zubům.
Čaj z čajového stromu (rooibos) je jedna z nejlepších alternativ. Je to nečajový čaj - nevzniká z listů čajovníku, ale z jihoafrické rostliny. Není obsažen v něm žádný tannin, který by mohl barvit zuby. Navíc je přirozeně sladký, takže ho nemusíte sladit. Výzkumy z Univerzity v Cape Town ukazují, že rooibos má dokonce antioxidační účinky, které podporují zdraví dásní. Pokud chcete čaj, který nezničí vaši bílou úsměv, rooibos je vaše číslo jedna.
Bylinné čaje jako čaj z hibisku, kamili, čaj z meruňky nebo čaj z heřmánku jsou téměř bezpečné. Neobsahují tanniny, pokud nejsou smíšeny s černým čajem. Některé, jako čaj z hibisku, dokonce obsahují kyselinu askorbovou (vitamín C), která může pomoci odstranit povrchové skvrny. Jen si dávejte pozor na přísady. Některé balíčky obsahují „čajovou směs“ - což znamená, že v ní může být i černý čaj. Vždy si přečtěte složení. Pokud je první složkou „rooibos“ nebo „hibiskus“, můžete si ho klidně vychutnat.
Nezáleží jen na druhu čaje - ale i na tom, jak ho pijete.
Po bělení zubů jsou zuby citlivé na barviva alespoň 48 hodin. V té době byste měli vyhnout:
Místo toho si zvolte vodu, mléko nebo rooibos. Pokud se nemůžete vyhnout čaji, použijte slámku a ihned vypijte vodu. Po 48 hodinách už můžete opatrně začít vracet své oblíbené nápoje - ale i tak se držte lehkých variant.
Nejbezpečnější nápoj pro bílé zuby je voda. Ale pokud chcete něco s chutí, zkuste:
Všechny tyto druhy můžete pít denně bez obav. Nebarví zuby, neohrožují sklovinu a dokonce podporují zdraví úst.
Mnoho lidí si myslí, že když pije jen „jednu šálku denně“, nemůže to vadit. Ale to je mylné. I jedna šálka černého čaje denně, pítána po dobu pěti let, může způsobit trvalé ztmavení. Další chyba: předpokládat, že „bez cukru“ = bez rizika. Cukr nebarví - ale tanniny ano. A když přidáte mléko, to nezabraňuje barvení - jen to zpomaluje. Největší chyba ale je: nečistit zuby po čaji. I když si řeknete, že to není káva, zuby potřebují opláchnutí.
Ano, ale s opatrností. Pokud máte zuby právě po bělení, vyhněte se černému čaji alespoň dva dny. Poté si můžete dovolit zelený čaj nebo rooibos - ale jen s pravidelným opláchnutím vodou. Pokud chcete čaj jako součást svého dnešního rituálu, přepněte na rooibos. Je to nejbezpečnější volba, kterou jste mohli udělat. A nezapomeňte: pravidelné čištění zubů a návštěvy u zubního lékaře jsou důležitější než jakýkoliv nápoj.
Čaj z hibisku sám o sobě nebarví zuby, protože neobsahuje tanniny. Ale některé balíčky obsahují směsi s černým čajem - proto vždy zkontrolujte složení. Čistý hibiskus je bezpečný a dokonce může pomoci odstranit povrchové skvrny díky vitamínu C.
Mléko nezabraňuje barvení zubů. I když se někdy říká, že mléko „neutralizuje“ tanniny, vědecky to není potvrzeno. Mléko může zpomalit příjem barviv, ale nezabraňuje jim v přilepení ke sklovině. Bez mléka je lepší volba, pokud chcete minimalizovat riziko.
První změny se mohou objevit u černého čaje již po 2-4 týdnech pravidelného pití. U některých lidí je to rychlejší, u jiných pomalejší. Většina lidí si však všimne ztmavení až po několika měsících, když už je skvrna pevnější. To je důvod, proč je důležité předcházet, než se problém objeví.
Po bělení zubů byste měli vyhnout černému čaji alespoň 48 hodin. Zuby jsou v té době více pórovité a snadno absorbuje barviva. Po dvou dnech můžete opatrně začít pít zelený čaj nebo rooibos - ale vždy ihned po něm vypijte vodu. Černý čaj doporučuji vynechat alespoň týden.
Ano, čaj z rooibos je jedním z nejbezpečnějších nápojů pro zuby. Neobsahuje tanniny, nezvyšuje kyselost úst a dokonce má protizánětlivé účinky. Můžete ho pít denně bez obav - i po bělení zubů. Je to jediný čaj, který můžete pít bez omezení, pokud chcete zachovat bílé zuby.